Bu pek çoğumuza arkadaşları, yakınları veya bazı akşamlar ne yaptığımızı merak eden şahıslarca sorulmuş bir sorudur. Bu pekala bizim Aikido çalışma amacımızı aklımıza ve mantığımıza uydurmak için kendi kendimize sorduğumuz bir soruda olabilir.
Her savaş sanatı,spor veya kişisel bir çaba gayret gibi Aikido çalışmalarını takip eden insanlarında değişik sebepleri (motivasyonları) vardır. Çoğu insan, özellikle aramızdaki gençler bu çalışmalara bilinen faydalı kullanımı yani ”kendisini savunabilme” amacıyla katılırlar ve böylece günün birinde kendilerine veya sevdiklerinin hayatı, malı veya şerefi tehlikeye düşerse,buna karşı kendilerini savunabilmeyi amaçlarlar. Bazıları ise Aikido’yu basketbol,tenis,golf gibi bir spor olarak formda kalabilmek için çalışırlar. Bütün bu amaçlar Aikido çalışma sebebi olarak son derece geçerlidirler. Sanırım herkes,bir savunma becerisi elde etmek,formda ve sağlıklı kalmak ister. Bununla beraber eğer amaçlarımız sadece bunlar ise Aikido ile ilgimiz minderde başlar ve biter . Geri kalan zamanımızda ise günlük, sıradan yaşantımızı sürdürürüz.
“HOBO KORE DOJO”
“ DOJO”nun Türkçe anlamı,’’Do” sporlarının yapıldığı yer olarak geçer.
Eski bir Zen sözü vardır.(Gaku Homma Hoca (Sensei) bu söze ‘Yaşam için Aikido’(Aikido for Life)adlı kitabının önsözünde yer vermiştir. Bunun için bu söz, Aikido çalışmanın sadece kendini koruma veya bir bedensel aktiviteden öte yüce ve asil amaçlarını özetlemektedir.” HOBE KORE DOJO ” yani “YAŞAMIN
SENİN DOJONDUR”
Aramızdan kaç kişi gerçek bir kavgada , Aikido tekniklerini kullanmak ister veya uygular !
İnanıyorum ki fazla değildir. Belki de hiç birimiz. Öğrenciler,Yöneticiler, İşadamları ve profesyoneller olarak muhtemelen ömrünüz boyunca hiçbir fiziksel kavgaya girmeyebiliriz.
Bu bizim Aikido için harcadığımız zamanı boşa geçirdiğimiz anlamına mı gelir? Ben öyle olmadığına inanıyorum. Bizim Aikido da kazandığımız yetenekler,yaşamımız boyunca daha mutlu; daha üretken arkadaşlarımızla, ailemizle, iş arkadaşımızla, tüm dünya ile daha uyumlu (harmoni içinde) olabilmemiz için bize gereken yeteneklerdir.
Biz her gün işimizde, evimizde ve sosyal yaşamımızda sürekli bir mücadele içerisindeyiz. Okulda müzakere ve tartışmalar;ofiste astlarımız veya üstlerimizle problemler,işimizde zor müşterilerle karşılaşırız. Bütün bu günlük olaylarda,mücadelelerde, nasıl tepki göstereceğimiz, bizim Aikido çalışmalarımızda öğrendiğimiz becerileri, günlük hayatımıza ne kadar yansıtabildiğimize bağlıdır.
GÜNLÜK YAŞANTIMIZDA AİKİDO PRENSİPLERİ
Dünyanın neresinde ve hangi Dojo’ da olursa olsun Aikido çalışmalarının bazı temel prensipleri vardır. “Denge ve merkezle bütünleşme” ve “yönlendirme” “İrimi” ve “Tenkan” bunlar günlük yaşantımızda nasıl uygulanır?
1-Denge ve Merkezleme
Bir kişinin dengeli ve merkezde olması ne demektir? Belki hepimiz şu sözü duymuşuzdur.”Hep çalışmak ve hiç oynamamak, çocuğu aptal ve hantal yapar” Yaşamın eğlenceli bir yolculuk olması gerekir,acı dolu zahmetli değil.
Elbette sıkı çalışmamız gerekir ama, aynı zamanda eğlenmeyi de öğrenmeliyiz. Okul veya işe zaman ayırmalıyız ama aynı zamanda ailemiz ve arkadaşlarımızla da zaman geçirmeliyiz. Burada anahtar olan , bir denge kurabilmektir. Sürekli olarak ders veya iş yapmak yaşamımızı monoton ve sıkıcı yapar. Bunun yanında sürekli gezip eğlenmekte, bizim okulda başarısız olmamıza,ilerleyemememize yol açar. Yaşamını başarıyla dengeleyen ve Amerikalıların dediği gibi “Hem sıkı çalışan hem de sıkı oynayan”kişilerin yaşamlarında mutlu ve başarılı olmaları mümkündür.
2-Bütünleşmek (Uymak) ve Yönlendirmek
Aikido da biz Uke’mizle çatışmaya girmeyiz. Onun hareketine uyumla yanaşarak onu istediğimiz doğrultuda yönlendiririz. Kültürden, kültüre veya kişiden kişiye , belli değişiklikler vardır. Ancak genel prensip, hep aynıdır. Bu noktayı göstermek için işimizde sıkça karşılaştığımız bir örneği vereyim;
Firmamızın çalıştığı bankanın temsilcisi,bize bir kredi teklifi ile geliyor. Anlıyoruz ki verdiği fiyat (faiz oranı) çok yüksek,muhtemelen firmamızdan çok fazla kar elde etmek istiyor. Nasıl tepki gösteririz? Teklifini ya açıkça reddeder veya onu kibarca gönderebiliriz. Veya neden böyle bir teklifle geldiğini anlamaya çalışır ve birlikte gayret ederek ortak bir noktada buluşabilmeyi deneyebiliriz.
Eğer onu hemen geri çevirirsek belki de bir daha onunla hiç çalışamayız. Bu her iki taraf içinde istenen bir durum olmaz. O benim işimi kaybeder,bende bir bankacı kaybederim. Sonuçta her iki tarafta kaybedecektir.
Alternatif olarak onun düşüncesiyle bütünleşip,bana niçin yüksek bir fiyat verdiğini anlamaya çalışalım. Sonuçta o bir banka yöneticisidir ve olabildiğince yüksek kar amaçlamaktadır. Belki terfi etmek istemektedir veya maaşına zam almayı amaçlamaktadır. Benim de firmamın finans müdürü olarak amaçlarım vardır. Benim görevim de firmamın kazancını arttırmak ve en iyi fiyatla kredi kullanmaktır.
Bundan dolayı onunla uzlaşma yolları ararız. Ona, iyi bir fiyat verdiği takdirde banka ile iş hacmimizi genişletebileceğimizi söylerim. Onunla sadece bu kredi kullanımı için değil , çok daha uzun süreli çalışabileceğimizi anlatırım. Onu benim bakış açıma doğru yönlendiririm ve bunu yaparken onun amaçlarını tahrip etmem , ortadan kaldırmam. O muhtemelen firmamla uzun süreli bir çalışmanın, kendi menfaatine olduğunu anlar ve daha düşük bir fiyatı kabul eder. Sonuçta ikimizde kazanırız ve herkes mutlu olur.
3-İrimi ve Tenkan
Bütünleşme ve Yönlendirmeyi yapabilmenin önemli unsurlarından biride ’İrimi’ ve ‘Tenkan’ hareketleridir. Fiziksel Aikido çalışmasında ‘İrimi’ Uke’mizi kendi denge merkezimize yönlendirebilmek için onun denge merkezine girmemiz anlamına gelir.
Günlük yaşamda ise ,bunu bir kişinin nereden geldiğini anlamak için onun zihnine veya bakış açısına girmek şeklinde anlayabiliriz. Ben ise , karşımdakinin motivasyonunu anlamaya çalışırken İrimi yaparım.
Benim bakış açımı anlatabilmem için , onun teklifini, ne amaçla yaptığını anlamaya çalışırım. Önce diğer insanların ne düşündüğünü anlamadan , onlara kendi düşündüklerimizi anlatamayız ve sıkça yanlış anlamalar ve tartışmalar çıkar. Nasıl Aikido çalışırken Uke’mizle çatışmaya girmek istemiyorsak , günlük yaşantımızda da yıkıcı anlaşmazlık ve tartışmalardan kaçınmamız gerekir. Karşılıklı anlaşma ve karşılıklı yardımlaşma , işbirliğinin anahtarıdır.
Dojo’da “Tenkan” yaparken Uke’mizin baktığı yöne bakmak üzere döneriz. Bunu günlük yaşantımıza uygulayalım. Eve gelip , eşinizle bir tartışmaya giriyorsunuz , eşiniz gün boyu mutfak,çamaşır,bulaşık,çocuk bakımı gibi ev işleriyle uğraşmış,aynı şekilde , sizde işinizde yoğun çalışmalarda bulunup , akşam yorgun bir şekilde eve gelmişsiniz. İkinizde yorgunsunuz , eşiniz size ailenize hiç zaman ayırmadığınızı ve bütün vaktinizi işinize ayırdığınızı söyler.
Bu sizin canınızı sıkıyor , kızıyorsunuz , çünkü siz ailenize daha iyi şartlar sağlamak gayesiyle işinize zaman harcıyorsunuz. Karşılıklı seslerinizi yükseltiyorsunuz ve farkında olmadan , nahoş bir kavganın ortasında kendinizi bulunuyorsunuz.
Neden kavga ediyorsunuz ? Çünkü hepimiz , her biriniz , sadece kendi bakış açınızdan görüyorsunuz. Uke ve Nage zıt yönlere dönüklerdir. Şimdi siz ‘Tenkan’ yapmaya ve eşiniz doğrultusunda bakmaya(onun bakış açısından bakmaya)çalışıyorsunuz. O neden sinirli? Bugün çok mu çalışmış?
ilgili zorluklar mı yaşamış ? Yine gıda maddelerine zam mı gelmiş? Eğer onun duygularının sebeplerini bilirseniz yaklaşımınız daha sempatik ve anlayışlı olacaktır. Belki ev işlerinde daha fazla yardıma ihtiyacı vardır ve hizmetçinin haftanın bir günü daha fazla gelerek , onun yükünü hafifletmesi gerekmektedir. Belki de , yeni bir çamaşır makinesine ihtiyaç vardır. Çünkü eskisi sürekli problem çıkarmaktadır.
Belki de , sadece “buharını salmaya”yani deşarj olmaya ihtiyacı vardır ve birazdan birlikte koltuğa oturup rahatlatıcı bir müzik dinlerken sakinleşecektir.
Eğer siz onun doğrultusuna yönelip onun açısından bakmaya çalışmazsanız , yanlış tepki gösterip , belki de gereksiz sert ve acı bir kavgaya neden olacaksınız. Günlük yaşantımızda,başkalarının bakış açısını görmek için “Tenkan” a ihtiyacımız vardır. Ancak başkalarını anlayarak , onlara karşı doğru bir davranış gösterebilir ve böylece anlaşmazlıkları , kavgaları , yıkıcı çatışmaları önleyebiliriz.
First Published at http://www.aikidobursa.com/Bulten/sayi1.htm in April 1999.
Saturday, 24 April 1999
Subscribe to:
Posts (Atom)